Algemene informatie jeugd

Algemene informatie jeugd
Bij rugby is het niet ongebruikelijk dat spelers worden ‘uitgeleend’ voor een deel van de wedstrijd indien de tegenstander geen volledig team op de been kan brengen. Ook dan wordt verwacht dat de uitgeleende spelers serieus meespelen bij de tegenstander. Zorg voor een goede voorbereiding en dat de kleding in orde is. Tijdens de wedstrijd toon je ook respect voor de tegenstander. De tegenstander wordt niet uitgelachen. Bij een blessure of bij het uitvallen van de tegenstander wordt deze met een kort handgeklap bedankt voor zijn spelen. Tijdens de wedstrijd wordt niet gesproken met de scheidsrechter! Alleen de captain van het team mag dat doen. De beslissingen worden geaccepteerd. Na de wedstrijd vormt men voor elkaar een ‘poortje’ waarmee niet alleen de tegenstander wordt bedankt voor de wedstrijd maar ook de scheidsrechter. Na de wedstrijd zijn eventuele schermutselingen vergeten en start de ‘derde’ helft. Er wordt nagepraat over de wedstrijd en men gaat als rugbyvrienden uit elkaar.

Van ouders verwachten we ook een respectvolle houding langs het veld, zoals de spelers aanmoedigen, enthousiast zijn voor het team en de kinderen belonen voor goed spel. Maar wel voor beide partijen! Ook de tegenstander speelt goed en mag daarvoor applaus krijgen. We verwachten van ouders een positieve houding naar spelers, begeleiders en vooral naar de scheidsrechter.

Ook al worden er fouten gemaakt; dan nog geven we langs de lijn het goede voorbeeld naar de kinderen en accepteren we de beslissing van de scheidsrechter. Na de wedstrijd is er voldoende gelegenheid om daarover te praten. Dat maakt rugby zo sterk. Het winnen van een wedstrijd is leuk maar het mag niet overheersen. We zijn onze kinderen aan het opleiden om goede wedstrijden te spelen. Verliezen maar goed spelen is voor de ontwikkeling meer waard, dan een overwinning in een slechte wedstrijd. We verwachten van ouders dat zij zich op een positieve manier gedragen t.o.v. spelers en begeleiders van de tegenstander.

Bij onsportief gedrag van een Harlequin wordt verwacht dat de begeleiding ingrijpt. De kinderen worden op hun gedrag aangesproken. Ook dan hebben we uw steun nodig. Alleen samen kunnen we de kinderen begeleiden in hun ontwikkeling tot die goede speler die we zo graag zien op het veld. Wij nodigen u en uw kinderen dan ook van harte uit voor een bezoek aan onze club om wedstrijden te bekijken en/of deel te nemen aan trainingen om te zien of rugby dé sport is voor uw kind. Uw kind kan een paar keer op woensdagmiddag of woensdagavond geheel vrijblijvend aan de training deelnemen.

Bij RCO Harlequins hechten we veel waarde aan de omgang met elkaar. Samen vormen de spelers een team en samen moeten zij de wedstrijden spelen. Maar ook buiten het rugby om trekken de spelers vaak met elkaar op. Zo worden vriendschappen voor het leven gesloten. Jeugdrugby kan al vanaf 6 jaar gespeeld worden. Spelers worden ingedeeld naar leeftijd en lichaamsbouw. Jonge spelers wordt eerst balvaardigheid bijgebracht. Ze spelen vooralsnog niet op een volledig veld en ook de regels zijn aangepast totdat ze 14 jaar zijn. Meisjes zijn vanzelfsprekend ook van harte welkom. Ze kunnen tot hun 16e jaar met de jongens meespelen, daarna stromen ze door naar een dames seniorenteam. Groei van onze jeugdafdeling wordt de komende jaren sterk door onze club gestimuleerd. Dat kunnen we niet alleen, daar voor zullen wij ook een beroep op u doen. U kunt dan denken aan het rijden naar de TBM-dagen of wedstrijden of bij een thuiswedstrijd mede als gastouder optreden.

Iedereen is van harte welkom op onze club. Kom zelf ook eens kijken wat een fantastische sport rugby is voor jonge mensen! U kunt dan tegelijkertijd meemaken hoe sportief maar ook gezellig RCO Harlequins is.Voor meer informatie over de rugbysport klik op deze link beginners-guide-nl