Turven Benjamin Mini (TBM)

Guppen: Leeftijdsgroep onder 6 jaar (U6).

Voor de kinderen onder de 6 is het belangrijk om hun energie lekker kwijt te raken. Bij het guppen rugby staat plezier en samenwerking voorop. De guppen leren hier de eerste beginselen van het rugbyspel. En ook de kernwaarden zoals respect voor elkaar, de tegenstander, ref en trainer worden al aangeleerd.

Turven: leeftijdsgroep onder 8 jaar (U8).

Juist voor deze leeftijdsgroep is de ontwikkeling van de coördinatie tussen lichaam en geest zeer belangrijk. Tenslotte hebben zij net ontdekt wat zij met hun eigen lichaam kunnen doen; Door eenvoudige spelvormen, o.a. het gooien, vangen, schoppen en rennen worden het coördinatievermogen en vaardigheden verder ontwikkeld. De saamhorigheid in een team en de balbehandeling zijn die elementen waardoor een goede teamgeest wordt verkregen. Lekker stoeien willen alle kinderen graag doen en daar kan je wel eens een stootje bij oplopen maar moet je niet gelijk gaan piepen. Het leren incasseren komt hierbij om de hoek kijken. Alleen rugby en American football worden met een ovale bal gespeeld, alle andere balsporten met een ronde bal.
Doordat een ovale bal alle kanten opstuitert wordt het reactievermogen vergroot. Rugby is een lichamelijke contactsport, op welk niveau je dit ook speelt, en of je nou lang, dun, dik, zwaar, langzaam of vlug bent dat hindert niet want voor alle spelers is er een plaats in een rugbyteam.

Spelen in een turventeam is cool en heftig met heel veel plezier. Je leert tackelen, passen
van de bal en getackeld worden, waardoor je lekker over de grond kunt rollen.
Je speelt in een team van 7 spelers op een klein veldje met een afmeting van 20 X 30 meter want daardoor ben je intensief bezig met het spel.

Benjamins: leeftijdsgroep onder 10 jaar (U10)

Voortbordurend op wat zij zij de turven al hebben geleerd, zoals passen en vangen, wordt het leerproces verder uitgebreid. Het team wordt groter nl: 9 spelers verdeeld in 3 for­wards en 6 driekwarten. Ook het veld krijgt een andere afmeting: 60 x 35 meter. Is het spel bij de turven nog lekker speels, bij de Benjamins wordt het al iets serieuzer. Nieuwe spel vormen doen hun intrede: scrums, rucks en mauls, met aangepaste spelregels. Het tackelen en passen krijgen steeds meer de aandacht en hierop wordt intensief geoefend, want het lichamelijk contact wordt nu een essen­tieel onderdeel van bet spel. De spelregels worden aangescherpt, o.a. het offside (= buitenspel) staan of inkomen in spelsituaties. De spelers leren wat geoorloofd is en wat niet. Door voortdurend met deze fysieke grenzen te worden geconfronteerd leren zij automatisch wat wel en wat niet is toegestaan. Door de spelers de juiste techniek van de tackle bij te brengen leert de kleine speler een grotere en/of zwaardere tegenstander naar de grond te brengen en zodoende een try te voorkomen. Dat geeft een en zo een kick, niet alleen voor de tackelaar maar ook, zij het dan in mindere mate, voor de getackelde speler, want op dat moment zal hij zich realiseren dat hij de bal eerder had moeten afspelen naar één van zijn team maatjes zodat zij wél een try hadden kunnen drukken. Nauwlettend wordt toegezien op de veiligheid van de spe­lers en dit heeft ook de hoogste prioriteit.

Mini’s: leeftijdsgroep onder 12 jaar (U12)

Deze leeftijdsgroep kenmerkt zich vooral door de snelle groei van het lichaam. We gaan immers richting pubertijd en dat is goed te merken. De prestatiegerichtheid wordt groter en zij gaan zich met andere spelers vergelijken. Van groot belang is dat zij Ieren dat een correcte houding t.o.v. medespelers, referee en tegenstander een eerste vereiste is in de rugbysport. Het team wordt ook groter nl.: 12 spelers, onderverdeeld in 5 forwards en 7 driekwarten. Het veld is ook weer aangepast en wordt op 70 x 35 meter gebracht, inclusief 5 meter voor de doelgebieden. Duidelijk merkbaar is dat de spelers de basisvaardigheden beter onder de knie krijgen doordat het coördinatievermogen en de concentratie toenemen. Daardoor krijgt de speler meer zelfvertrouwen. Opvallend is dat vaak de schoolprestaties ook omhoog gaan. De kinderen worden door het lichamelijk contact wat zij in de wedstrijden opdoen weerbaarder.

 

Trainingen:
Vanaf september 2017 wordt er 1 keer in de week getraind met de Turven, Benjamins en de Mini’s op sportpark de Thij, Bornsedijk 62 te Oldenzaal. De kleedkamers zijn een kwartier van te voren geopend.

  • Woensdagavond 18.15 – 19.30 uur.

Wedstrijden:
Op de zaterdagen van 10:00 – 12:00 uur worden er TBM-dagen georganiseerd. Op deze zaterdagen spelen onze TMB-ers wedstrijdjes tegen andere clubs uit de regio. Aanvang voor de wedtrijden is 9:15 u.
Download hier de jeugdspelregels flyer

Planning seizoen 2021-2022

Datum Locatie Vertrek Harlequins Aanvang
Speeltijd bijzonderheden
11 sept. 2021 Rams – Apeldoorn 8:15 u. 9:15 u. 10:00-12:00 u.  
18 sept. 2021 RC Zwolle-Zwolle 8:15 u. 9:15 u. 10:00-12:00 u.  
25 sept. 2021 Bussloo Reacreatieplas 8:30 u. 9:15 u. 10:00-12:00 u. Beachtoernooi
2 okt. 2021 vrij        
9 okt. 2021 ERC ’69 – Enschede 9:00 9:15 u. 10:00-12:00 u.  
16 okt. 201 vrij       Herfstvakantie
16 okt. 2021 vrij       Herfstvakantie